
İyi Bir Oyun Bilgisayarı Nasıl Toplanır?
- 05 Ocak 2017
- 0 comments
- Onur Yürek
- Başlık; DonanımTeknoloji
- 1
Merhaba sevgili Sosyal Medya Kulübü takipçileri, bugün sizlerle birlikte; “İyi Bir Oyun Bilgisayarı Nasıl Toplanır?” başlığı altında özellikle donanım konularından uzak oyunseverlerin en çok yaşadığı sorunlardan bir tanesine net bir şekilde sonuç getirmeye çalışacağız.
Bildiğiniz gibi oyun dünyasında yaşanan hızlı görsel gelişmeler beraberinde sürekli olarak güncellenmesi gereken sistemleri de getiriyor. Eh tabi pek çoğumuzun da sürekli olarak bu ürünlere ayıracak bütçesi bulunmuyor ve oyunseverler de bu durumda alacakları yeni bir sistemin, onları uzun yıllar idare etmesini bekliyor. Özellikle ülkemizdeki elektronik ürünlerin fiyatlarını da göz önünde bulundurursak, insanlar pek haksız sayılmaz değil mi?
Bugün sizlere sunacağım rehber niteliğindeki bu yazımda oyun sistemi toplarken nelere dikkat etmeniz gerektiği ve ağırlıklı olarak hangi parçalara önem vermeniz gerektiğinden bahsedeceğim. Lakin bu yazıda herhangi bir parça önerisinde bulunmayacağım, parça önerilerini ilerleyen günlerde Aylık Sistem Toplama Rehberi’nin ilk bölümünde bulabileceksiniz. Dilerseniz artık sözü daha fazla uzatmadan esas konumuza geçelim.
Anakart
Evet, sanırsam sistem toplama aşamasına öncelikli olarak tüm parçalarımızı üzerinde barındıracak olan parça ile başlamak oldukça makul olacaktır.
Anakart seçimi yaparken bilmeniz gereken en önemli nokta, günümüz anakartlarının hepsinin neredeyse aynı performansı sizlere sunduğu olacaktır. Neredeyse dememin nedeni ise elbette ki anakartların kendi içlerinde sunduğu bazı avantaj ve dezavantajlardan kaynaklanıyor. Bir anakart size yüksek OC seçenekleri sunarken, bir diğeri bunu çok daha düşük bir seviyede ya da hiç sunmayabilir ya da bir anakart size 3.0 USB giriş hızları sunarken, başka bir tanesi bu desteği vermeyebilir vs. vs. Peki o zaman bu seçimi nasıl yapacağız ve neden eğer bir performans farkı göremeyeceksek anakart fiyatları arasında uçurum farklar gözleniyor?
İşte bu noktada önemli olan kısım, sizin nasıl bir sistem toplamak istediğiniz ile başlıyor. Eğer, “Ben birden fazla ekran kartı bağlayacağım!” gibi bir düşünceniz varsa zaten giriş seviyesi ortalama 150 – 250 TL arası anakartlar sizin işinizi hiç bir şekilde görmeyecektir. Çünkü giriş seviyesi anakartlar genellikle belli başlı özelliklerle birlikte gelirler ve bu özelliklerin arasında iki tane PCI-Express girişi söz konusu değildir. Aynı şekilde yine bu giriş seviyesi kartlar, “Ben çılgınlarcasına OC yapacağım.” diyen kullanıcılar için de uygun olmayacaktır. İşte bu tür nedenlerden dolayı sizin sisteminizden beklentiniz en önemli nokta haline geliyor. Eğer tek ekran kartı, iki adet bellek yuvası, 4-6 arası USB girişine sahip bir anakartın size yeterli olacağını düşünüyorsanız, kesinlikle gidip paranızı yüksek seviye anakartlara saçmanıza gerek yoktur. Ülkemizde çeşitli platformalarda bu konular oldukça yanlış bir şekilde anlatıldığı için, konu hakkında pek bilgisi olmayan kullanıcılar yüksek seviye bir anakartı almanın zorunluluk olduğunu düşünüyor… lakin söylediğim gibi kesinlikle böyle bir durum söz konusu değil. Günümüzden bir örnek vermek gerekirse, sahip olduğunuz Nvidia GTX 1070 bir ekran kartını ister 250 TL değerinde bir anakarta takın, isterseniz 600 TL değerinde bir anakarta takın, değişen herhangi bir performans farkı görmeyeceksiniz.
Anakart seçimi sırasında bir diğer kritik nokta ise, diğer tüm parçalarınızın alacağınız anakarta uygun bir şekilde olması olacaktır. Bu nedenle size önerim, öncelikli olarak işlemci ve bellek seçiminizi yapmanız ve ardından anakart bakmaya başlamanız olacaktır. Bildiğiniz üzere belleklerin DDR yapıları ve işlemcilerin soket yapıları birbirlerinden farklıdır ve her anakarta uyumlu olmaları gibi bir ihtimalleri yoktur. Günümüz standartlarında zaten artık DDR3 ve DDR4 dışında herhangi bir yapıda bellek bulma şansınız yok (belleklerin performans farklarına da kendi başlığı altında değineceğim), işlemcilerde de 1150, 1151, AM3+ ve FM2+ yapıları sabit bir hale gelmiş durumda.
Yoruma kapalı