
Türkiye’de Rent A Car Markaların Mecrası Sosyal Mi?
- 03 Aralık 2013
- 0 comments
- Duygu Balkaş
- Başlık; Faydalı BilgilerSosyal Medya
- 0
Oto kiralama, rent a car kelimeleri ile ifade edilen araç kiralama işi, bir aracı belirli bir süre için belirlenen günlük fiyat ile kiralama hizmeti olarak tanımlanır. Ülkemizde son yıllarda özel sektörün araç satın almaya tercih ettiği bir yönetme olması nedeni ile çok hızlı bir gelişim göstermiş olan rent a car hizmeti, bireysel seyahatlerde de özellikle havayolu ile yapılan ulaşımın öncesinde ve sonrasında büyük bir kolaylık sağlamaktadır. Yaşamı kolaylaştıran bir hizmet olarak kabul edebileceğimiz araç kiralama hizmeti ayrıca hayalini kurup da sahip olamadığınız bir aracı birkaç günlüğüne de olsa sizin yapar. Bazen de almayı planlayıp karar vermekte zorlandığınız bir aracı deneme sürüşünden biraz daha fazla kullanmanıza olanak tanıyarak karar vermenizi kolaylaştırır.
Türkiye’de özellikle 2010 yılında büyük bir ivme kazanan araç kiralama sektörü, rekabet ortamının da zamanla güçlenmesi ile markalaşma yoluna gitmiştir. Sektörün marka bilinirliği yaratma çabaları özellikle son yıllarda sosyal medyada hızlandırılmıştır. Başta facebook olmak üzere hedef kitlelerinin bulunduğu mecralarda varlık gösterme düşüncesi ile sosyal medya stratejileri geliştirmek üzere ajanslardan destek alan ya da biraz daha ileri görüşlü bir yaklaşım ile bünyesinde sosyal medya uzmanları istihdam eden rent a car markalarının sayısı giderek artmaktadır. Oto kiralama şirketleri, marka bilinirliklerini arttırmak, kampanyalarını, başta havayolu şirketleri olmak üzere mevcut işbirliklerini duyurmak için, müşterileri ile karşılıklı iletişim kurabilmek için sosyal medyada paylaşım yapmaktadırlar.
Rent a car müşterilerinin büyük bir kısmı internet kanalı ile araç kiralama işlemi gerçekleştirmektedir. Hal böyle olunca markaların seo çalışmaları da büyük önem kazanmaktadır. Zira hedef kitleleri internet araştırması sonucu araç kiralama işlemi gerçekleştirirken Google ve diğer arama motorları tarafından üst sıralarda indekslenmek onları finansal açıdan da üst sıralara taşımaktadır.
Oto kiralama şirketleri için başta seo çalışmaları olmak üzere, sosyal medyada mümkün olduğunca çok mecrada doğru iletişim yöntemleri ile ve kaliteli içerikle var olmak, etkin bir e- ticaret ortamı sunan web sayfası online satış alt yapısına sahip olmak son derece önem kazanmaktadır. Türkiye’de oto kiralama markalarının sosyal medyadaki varlıkları analiz edildiğinde ise önde gelen markalrın neredeyse tamamının resmi bir facebook hesaplarının bulunduğu gözlemlenmektedir. Aynı şekilde yine markaların büyük bir kısmı düzenli ve etkin içeriğin önemine inanmaktadır. Ancak mecralara yayılma eğiliminin zayıf olduğu, markaların sosyal medyadaki görünümlerinin daha çok facebook, twitter ile sınırlı kaldığı görülmektedir.
Örneklemek gerekirse, Türkiye’de araç kiralama alanında faaliyet gösteren Avis, National, Budget, Sixt, Hertz, Europecar gibi markaların hepsinin birer facebook hesabı bulunmaktadır. Sektörde eski olan ve facebook hesabı da nispeten eski olan Avis en fazla takipçi sayısına sahip markadır. Sektörde faaliyet gösteren National markası isefacebook’ta henüz çok yeni bir resmi hayran sayfasına sahip olmasına karşın, istikrarlı paylaşılan özgün içerikleri ile dikkat çekerken sektörde bir blog sayfası olan tek marka olarak da göze çarpmaktadır. Budget, Avis markaları facebook dışında birer Google+ hesabını da düzenli paylaşımla yönetirken hedef kitlelerine ulaşmaktadırlar.
Giderek gelişen ve satınalma süreçlerine alternatif olması, seyahatlerde büyük esneklik sağlaması nedeni ile çok daha gelişeceği öngörülen araç kiralama sektörünün hedef kitlesi ile iletişim kurmak üzere hızlı bir sosyal medya dönüşümü yaşadığı fark edilmektedir. Yapılan çalışmaların devamlılığı, internet teknolojilerinin çeşitlenmesi ile sektörün tamamen online bir alana dönüşeceğini varsaymak da çok hayalci olmasa gerek.
Yoruma kapalı