
Ürün Yerleştirmenin En Başarılı Örneği; MERCEDES-BENZ
- 28 Ekim 2014
- 0 comments
- Sabire Tercanlı
- Başlık; Pazarlama
- 0
Söz konusu reklam olunca markalar artık sınır tanımıyor. Bugünlerde markaları sadece reklam kuşaklarında değil izlediğimiz dizi ya da filmin içinde de görebiliyoruz. Ürün yerleştirme olarak kabul edilen bu uygulamaya kısaca; reklama konu olan markaya dizi ya da filmin doğal bir parçasıymış gibi bütünlüğünü bozmadan yer verilmesidir diyebiliriz.
Ürün yerleştirmeyi en başarılı şekilde kullanan markalardan biri ise Mercedes-Benz’ dir. Marka; ülkemizde izlenme oranları yüksek dizilerin birçoğunda yine markasının segment ve hedef kitlesine bağlı olarak araba modellerini kullanmaktadır. Seçmiş olduğu dizi ve kullanım alanının yanı sıra en başarılı olduğu nokta da dizinin akışına uygun sahnelerde dizinin başrol oyuncusunun genelde en zengin olan karakterin ve sahip olma isteği uyandıran konumda kullanmasıdır. Örneğin; Medcezir dizisinde başrolünde fakir bir genç olan Yaman ( Çağatay Ulusoy ) ilk kez bindiği Mercedes marka arabaya “ Oha! Bu ne ya!” diyerek şaşkın bakışlarla arabaya olan hayranlığını dile getirmiştir. Kısacası Mercedes bu sahneyle bile ne kadar lüks bir araba olduğunu tüm izleyiciye kanıtlamıştır. 2013-2014 sezonunda toplam 8 dizide 10’ dan fazla araba modeli ile ürün yerleştirme kullanmıştır.
Rekabet şartları kızıştıkça markaları artık her yerde görmeye devam edeceğiz sanırım.
Ürün yerleştirme uygulamasının denetimi Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından yürütülmekte olup yasal dayanağını 3 Mart 2011 tarihinde yayınlanan 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’ unun 13. Maddesinde belirtilen esaslar temel almaktadır.
Ürün yerleştirme
MADDE 13 – (1) Sinema ve televizyon için yapılmış filmler, diziler ile spor ve genel eğlence programları haricinde, yayınlarda ürün yerleştirmeye yönelik uygulamalara yer verilemez. Ürün yerleştirme uygulamaları ticarî iletişimle ilgili düzenlemelere tabidir.
(2) Üst Kurul tarafından belirlenecek şartlarda, belirli mal ve hizmetlerin ücretsiz olarak program içine dâhil edildiği durumlarda da ürün yerleştirmeye izin verilebilir.
(3) Ürün yerleştirmenin, medya hizmet sağlayıcının editoryal bağımsızlığını ve sorumluluğunu etkilemesine izin verilmez. Ürün yerleştirmede, ürün veya hizmetlerin kiralanması veya satın alınması doğrudan teşvik edilemez ve ürüne aşırı vurgu yapılamaz. İzleyiciler, programın başında, sonunda ve reklam arası sonrasında program başladığında, ürün yerleştirmenin varlığı hakkında açıkça bilgilendirilir.
(4) Haber bültenlerinde, çocuk programlarında ve dinî programlarda ürün yerleştirmeye izin verilmez.
(5) Ticarî iletişimi yasaklanmış ürünlerin ürün yerleştirmede kullanılmasına izin verilmez.
Belirtilen bu esaslara uymayan markalar ve yapım şirketler denetlenerek cezalandırılmaktadır.
Yoruma kapalı