
Navigasyonda hata payı manuel coğrafi kodlama ile en aza iniyor
Türkiye’de sıklıkla değişen sokak ve cadde isimleri, yol yapımları ve kentsel dönüşüm projeleri navigasyon uygulamalarını da olumsuz etkiliyor. Özellikle otomatik olarak yapılan coğrafi kodlama, hataları da beraberinde getiriyor. Veri tabanından 840 binden fazla firma datası bulunan Yellow Pages ise firmaların dijital haritalarda doğru noktalarda bulunabilmesi için coğrafi kodlama sistemlerini manuel kontrollerle yapıyor. Böylece navigasyon uygulamalarındaki hata oranı en aza iniyor.
Mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birlikte kullanıcılar gidecekleri yerleri artık dijital platformlardan arıyor. Her 2 kişiden 1’i ise aradığı yere aynı gün içinde gidiyor. Navigasyon uygulamalarının yaygınlaşmasının bundaki payı kuşkusuz ki yüksek. Fakat bu haritalar için yapılan coğrafi kodlamanın otomatik olarak gerçekleştirilmesi hataları da beraberinde getiriyor. Türkiye’de sıklıkla değişen cadde ve sokak isimleri, kentsel dönüşüm projeleri, bölünen il ve ilçeler haritalarda doğru sonuçları vermiyor. Navigasyon programları da güncel dataları kullanmadığı zaman otomatik olarak kodlanan adreslere yönlendirilen kullanıcılar yanlış yere ulaşıyor.
En Doğru Veri İçin Manuel Coğrafi Kodlama
Veri tabanında 840 binden firma datası bulunan ve Apple, Google, Bing, Yelp gibi haritalara iş yeri datası sağlayan Yellow Pages ise en doğru sonuca ulaşmak için coğrafi kodlamayı manuel olarak yapıyor ve bu yolla daha sağlıklı veriler elde ediyor. Yellow Pages Operasyon Direktörü Şebnem Yaşar, dijital haritalarda manuel coğrafi kodlama sisteminin önemini ve kodlamanın nasıl yapıldığını şöyle anlatıyor: “Coğrafi konumlandırmayı otomatik olarak yapmak Türkiye’de doğru sonuçlar vermiyor. Sürekli değişen cadde, sokak isimleri, bölünen il ve ilçeler ve yeni yollar sebebiyle otomatik coğrafi konumlandırma yöntemleri doğru enlem boylam bilgisini üretemiyor. Her ilin ve hatta her ilçenin daha güncel olduğunu bildiğimiz harita platformları var. Yerel Arama ve Coğrafi Konumlandırma Uzmanlarımız firma bilgilerini güncellerken bölgeye en uygun haritayı açıp, verilen adresi haritada görüntüleyip referans alınabilecek noktaları belirleyip firmanın tarifi üzerine kapı önü işaretlemesi yapıyor. Sonra ilgili platformların bazılarına tek tek bazılarına ise toplu şekilde doğru enlem boylam bilgileri ile firma bilgileri işleniyor.”
Otomatik Kodlamalar %50 Hata Veriyor
Manuel kodlama ile otomatik kodlama arasındaki farkların ise ciddi boyutlarda olduğunu belirten Yaşar, “Otomatik yapılan coğrafi kodlamalarda aranılan yer, olması gereken noktadan 100 metre üzerinde farklılık gösteriyor ve hata oranı ise yüzde 50. Hatta deniz ortasına atılmış ya da farklı illerde, ülkelerde kodlanmış noktalar karşınıza çıkabiliyor. Adres yapısı Türkiye’de tekil değil. Aynı cadde ve sokak isimleri, değişen sokak ve cadde isimleri hatta özellikle kentsel dönüşüm sebebiyle sürekli yıkılan ve yapılan binalardan dolayı değişen bina numaraları problem çıkarıyor. Binanın numarası değişse bile manuel coğrafi konumlandırma ile işaretlenmiş binanın yeri harita üzerinde asla değişmez” diyor.
Yanlış Kodlama KOBİ’ler İçin de Müşteri Kaybı Demek
Yanlış kodlamadan KOBİ’ler de nasibini alıyor. Kullanıcılar aynı zamanda KOBİ’ler için birer müşteri. Her 2 kişiden 1’inin aradığı yere aynı gün içinde gittiği göz önüne alındığında yanlış yere giden müşteriyi rakip firmalara kaptırmak mümkün. “Doğru yerde olmayan firmanın harita platformlarında hiç olmaması daha iyidir” diyen Şebnem Yaşar, kodlamanın KOBİ’ler için önemini şu sözlerle aktarıyor: “Kullanıcı firmanın kapısına kadar gidebilmek için bu servisleri kullanıyor. Gittiği yerde aradığı firma yoksa müşterisini başka firmaya kaptırmak olasılığı da yüksek.”
Yoruma kapalı