
E-Ticaret Modelleri Hakkında Bilinmeyenler
Teknoloji yatırımları, globalleşen dünya, tüketici alışkanlıkları, sosyal medya, sanal dünya ve diğerleri…
- 09 Ocak 2013
- 0 comments
- Serdar Tezgüler
- Başlık; E-TicaretMakale
- 0
2012 yılına veda ettiğimiz bu günlerde, paylaşılan ve konuşulan konuların başında 2013 yılında Türkiye E-Ticaret Sektörü’nde altın çağını yaşayacağı geliyor.
Genç girişimciler, Melek yatırımcılar yeni projeler peşinde koşa dursun, E-Ticaret sektöründeki gelişim pazar payı her geçen gün artmaya devam ediyor. Ben de bu güncel konu ile ilgili kendi yorum ve fikirlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
E-ticaret sektörünün konuşulmaya başladığı ilk zamandan günümüze kadar 3 farklı ekosistem geliştirildi. B2B, B2C ve C2C. Peki bu terimler ne anlama geliyor veya sizler için uygun olan ekosistem hangisi?
Şimdi bu soruların cevaplarını kısaca açıklamaya çalışacağım.
B2B ( Business to Business ) E-Ticaret Sistemi Nedir?
Şirketler arası satış anlamına gelir. Satışın herhangi bir noktasında herhangi bir tüketici yoktur. Bu sisteme kısaca üreticinin, toptancıya veya toptancının, perakendeciye satışı olarak tanımlayabiliriz. B2B E-Ticaret Sistemi’nin uzandığı noktalar sırasıyla B2C ve C2C’dir.
B2B’yi biraz daha açacak olursak, bu iş platformu genelde ara web yazılımları kullanılarak gerçekleştirilir. Xml diye adlandırılan bu ara programlar, üreticinin web sitesindeki ürünleri zahmetsizce perakende satış yapan ve sanal mağaza sahibinin sitesinde yayınlamasına ve satışının sağlanmasına imkan verir.
B2B sisteminin sağladığı temel avantajlar; daha fazla ürün sunmak, stok, operasyon, depolama, sevkiyat gibi dağıtım maliyetlerini neredeyse sıfıra indirir. Bu sebeple birçok sanal mağaza bu iş modelini kullanmaktadır.
Diğer taraftan en büyük dezavantajı ise; birçok sanal mağaza bu sistemi kullandığı için fark yaratmak ve yüksek gelir elde etmek son derece güçtür. Rekabet üst düzeydedir.
B2C ( Business to Costumer ) E-Ticaret Sistemi Nedir?
Üreticiden, direkt tüketiciye satış olarak tanımlayabiliriz. Bazı üreticiler ve toptancılar ürünlerini direkt müşteriye ulaştırmak isterler ve diğer sanal mağazalardan farklılaşma yolunu tercih ederler. Bu farklılaşma gerek düşük fiyat, gerekse az bulunan “Niş Ürün” gruplarına dayanır.
Bazı özel durumlarda B2C E-Ticaret Sistemini tercih eden yatırımcılar, aynı zamanda ürün çeşitliliğini arttırmak için sanal mağazalarına “Xml” entegrasyonu yaparak B2B E-Ticaret ticaret sistemini B2C modeline çevirerek iş modellerini geliştirirler. B2C E-Ticaret modeli için ülkemizde başarı yakalamış olan “hepsiburada.com” sitesini verebiliriz.
C2C ( Costumer to Costumer ) E-Ticaret Sistemi Nedir?
Müşteriden müşteriye satış sistemi olarak tanımlayabiliriz. Bazı sanal mağazalar belli bir komisyon karşılığında ürün satmak isteyen satıcıların ürünlerini alıcılar ile buluştururlar.
C2C E-Ticaret Sistemi ilk olarak ABD’de kullanılmayan eşyaların satışı ile başlamış ve daha sonra bir e-ticaret fikri olarak uygulanmıştır.. Dünyada bu iş modeli, pazarlaması en zor ama girişimciye en yüksek kar bırakan iş modelidir.
Türkiye’de halen bu iş modeli üzerinde karlı olarak çalışan belirgin iki adet sanal mağaza vardır. Bunlardan birisi “ebay”in sahibi olduğu “gittigidiyor.com”, diğeri ise hepimizin yakından tanıdığı “sahibinden.com”dur.
İnternet üzerinde kullanılabilecek bu 3 E-Ticaret Sistemi, 2013 yılında tahmin edildiği gibi birçok girişimci tarafından tercih edilmeye devam edecek.
Yazının devamı için bir sonraki sayfaya geçiniz.
Yazar Hakkında
Essecreative Digital Solutions / The Head of the Agency – Social Media Specialist | 1981 İstanbul - Fatih doğumlu. Esse Creative Dijital Reklam Ajansı kurucusu ve başkanı. Digital Pazarlama ve Strateji Geliştirme konularında oldukça iddalı. Sosyal Medya Kulübü kurucusu. Fanatik Fenerbahçe taraftarı.
Yoruma kapalı