
Sosyal arama motoru “chooseclick”
Dr. Ali Evren Göksungur’u geçen yaz sonu bir dostumuzun evladının düğününde nikâh şahitliği yapmak üzere gittiğim Mersin’de tanımıştım.
- 11 Haziran 2012
- 0 comments
- Başlık; Sosyal Medya
- 0
Gözü kendi yarattığı ve chooseclick adını verdiği sosyal arama motorundan başka bir şey görmüyordu. Gece düğünde anlattı, ertesi sabah kahvaltıda yine anlattı.
İstanbul’a döndükten sonra düzenlediği küçük bir toplantıda bir kez daha anlattı… Hâkim olmadığım bir konu olduğu için fazla içine girememiştim doğrusu…
Benim anlayamadığımı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı KOSGEB yetkilileri şıp diye anlamışlar ve internet dünyası için Türkiye’den bir global marka çıkar mı diye düğmeye basmışlar. Ali Evren’e sıfır noktasındaki bir girişimci adayını aylar önce gözüme soktuğu için teşekkür ediyor, girişimci ruhlu tüm gençlere heyecan vermesi umuduyla, onun hikâyesini kendi ağzından aktarıyorum:
Sosyal arama motoru chooseclick
“Başbakanlık’tan gelen davet maili üzerine 3-6 aralıkta İstanbul’da düzenlenen Küresel Girişimcilik Zirvesi’ne katıldım. Zirve’ye giderken giydiğim t-shirtün üzerinde, internet projemin web adresi chooseclick.com yazıyordu.
Herkes giydiğim t-shirtle ilgilendi, önemli iş bağlantıları yaptım. Ancak daha da önemlisi KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan t-shirtümü farketti. Chooseclick ismi dikkatini çekmiş. Projenin içeriği ve hedefleri hoşuna gitti. Hemen ardından KOSGEB yetkilileri yanıma gelerek, Ar-Ge İnovasyon Destek Programı’nı anlattılar ve başvurmamı istediler.
Boğaziçi Üniversitesi’nde
Derhal kolları sıvayıp, Zirve’de aldığım bu bilgilerin ışığında birkaç ay sıkı hazırlık yaptım. Neyse ki yüksek lisans ya da doktorayı tamamladıktan en fazla 5 yıl geçmiş olması şartına da uyuyordum. Projem ve iş planımla birlikte Boğaziçi Üniversitesi KOSGEB Boğaziçi Hizmet Müdürlüğü’ne başvurumu yaptım.
Ve 21 mayısta KOSGEB’den aradılar; Ar-Ge İnovasyon Destek Programı kapsamında ilk internet projesine desteği, benim Sosyal Arama Motoru chooseclick.com’a verdiklerini bildirdiler. % 100’ü hibe 20 bin lira başlangıç sermayesi ve % 75’i hibe 250 bin liralık proje yürütme desteğinin yanı sıra proje süresi boyunca Boğaziçi Üniversitesi İleri Teknoloji Merkezi’nde ofis desteği talebim de onaylandı. Önce siz harcıyorsunuz, sonra fatura karşılığı KOSGEB’den geri ödeme yapılıyor.
Şimdi ben süratle yatırımcı ortak arayışlarıma devam ediyorum. Ayrıca, chooseclick.com için de internette varolan bütün düzeni değiştirebilecek bir uygulama üzerinde çalışıyorum. chooseclick.com’un amacı, arama motoru ile sosyal network’ü bağdaştırmak, ikisini bir arada etkili bir şekilde kullanıcıların hizmetine sunmak. Devlet bu desteği verdikten sonra yatırımcı bulmanın da zor olmayacağını umuyorum.
Özyeğin, Eczacıbaşı…
Birkaç ay önce yatırım talebim doğrultusunda Sayın Hüsnü Özyeğin beni cep telefonumdan ansızın arayarak şaşırtmıştı; kendisiyle telefonda 10-15 dakika görüşmüştük. Önceki hafta da yine yatırım talebim doğrultusunda Sayın Faruk Eczacıbaşı beni ofisine davet etti. 1 saat kadar görüştük. Şu ana kadar bazı işadamları ve birkaç şirketle yapmış olduğum görüşmelerde ortaya çıkan satın alma düşünceleri beni son derece mutlu etse de, asıl hedefimiz yatırımcı ortak alarak projeyi geliştirmektir.
Geçtiğimiz günlerde twitter, Hotmail, Skype ve Yahoo’nun yatırımcılarından Tim Draper’la videokonferans aracılığıyla görüştüm ve yatırım talebinde bulundum. Draper’in reddettiği projeler bile dünyada yakından takip ediliyor; çünkü Google ve Facebook gibi yatırım yapmayı reddettiği geçmiş örnekler var. Draper ile hâlâ temastayız. Bana büyük yatırımlar yaptığından bahsetti, start up yatırımını doğru kullanıp projeyi ilerletmemiz halinde yatırım yapabileceğini özelikle belirtti.
Evet biz de başarabiliriz, chooseclick.com ile bir Türk rüyası yaratabiliriz. İletişim için web sitemiz, chooseclick.com’un yanı sıra, [email protected], [email protected]”.
Meral Tamer – Milliyet
Yoruma kapalı