
19.04.2012 “Etohum” Toplantı Günlüğü…
19.04.2012 tarihinde Özyeğin Üniversitesi’nde gerçekleşen Etohum Kafe Toplantısına ilgi oldukça fazlaydı.Konuşmacı olarak Sendloop’un kurucusu Cem Hürtürk’ün katıldığı toplantıda “E-posta pazarlama stratejileri” konusu işlendi.
- 20 Nisan 2012
- 0 comments
- Başlık; Sosyal Medya
- 0
Pozitif TV tarafından canlı olarak yayınlanan toplantıya bizde Sosyal Medya Kulübü Ekibi olarak katılarak toplantıda gelişmeler anında twitter üzerinden siz takipçilerimizle paylaştık.
Toplantıda Cem Hürtürk tarafından katılımcılara fayda sağlayan bilgileri sizlerle paylaşmak istedik;
E-posta Pazarlama İlkeleri;
1.E-posta listeleri
2.E-posta İçeriği
3.Zamanlama
4.Ölçümleme
1. Aşama E-posta listeleri;
-Listeleriniz en değerli varlıklarınızdır
-Listelerinizi kimse ile paylaşmayın
-E-posta listelerinizi özenle büyütün
-Her bir üyelik iptali (spam sikayeti)=Potansiyel müşteri kaybı demektir.
-Her gün listenize yeni üyeler katmalısınız fakat e-mail adresi isterken kesinlikle müşterilerinizi zorlamayın.
-Genişlemek için sosyal medya araçlarını kullanın, bu araçlardan üyelik talep edin.
-Gönderileriniz hakkında detaylı bilgi verin.
-Üyelerinizden ek bilgiler alın. (yaş, cinsiyet yaşadıkları şehir gibi)
-Listelerinizi küçük gruplara bölün. (yaş grubu, çalıştıkları yerler, kullandıkları mail uzantıları gibi)
-A/B testleri için alt grupları kullanın.
Asama 2: E-Posta içeriği
-HTML veya duz yazı şeklinde gönderimler yapın.
-E-posta gönderirken kendiniz alıcı yerine koyun ve düşünün.
-İçeriğinizde açık bir şekilde gönderici bilgisi bulunduruyor musunuz?
-Açık posta adresi mutlaka yazılmalı, bunun yanında telefon numarası olmalı ve temas e-mail adresi olmalıdır.
-Alıcınızın “NEDEN SİZDEN E-POSTA ALDIĞINI” belirtiyor musunuz?
-Alıcıya ne zaman ve neden üye olduğunu hatırlatmalısınız.
-Üyelik iptal linki belirgin ve anlaşılır, üyelik iptali tek tıkla yapılacak şekilde olmalıdır. Üye olan alıcı, aynı şekilde üyelikten çıkmakta isteyebilir. ( Amerika’da tek tıkla üyelik iptali kanundur)
-Tasarımın HTML veya düz yazı olması farketmez, içeriğiniz iyi tasarlanmalıdır! Kullanıcı dostu şeklinde tasarlamaya özen gösterin. (Gmail, gönderici ile alıcı arasındaki iliskiyi ölçerek, göndericiyi, gönderdiği mailin kullanıcı tarafından nasıl karşılandığını, kaç saniye göz gezdirdiğini ve silinmeleri raporluyor)
-Gönderdiğiniz mailde resimler kapalı ve resimler açık şekilde nasıl göründüğünü konrtrol edin! Çünkü çoğu mail adresi öncelikle resimler kapalı olarak maili alıcıya gösteriyor, bu şekilde okuyan alıcı bu mailden anlam çıkararak resimleri yükle imgesini tıklayabilir.
-E-mail HTML kod kaliteniz ne durumda? Javascript flash, form bunlari unutun!! HTML5/CSS3 kullanılabilir fakat oldukça dikkatli olun!!
-E-postanızın değişik uygulamalarda nasil göründüğünü test etmelisiniz. Hepsinde aynı görünmeyebilir ama belli bir standartı yakalamak zorundasınız.
-Call-to-action bir veya iki tane olmalı, belirgin olmalı ve kullanıcıyı cesaretlendirmelidir. Bu şekilde alıcıyı satışa eğilimini arttırabilirsiniz, müşteriyi kararsız bırakmak tehlikelidir.
-Unutmayın mobil cihazlarda e-postalarımızı kontrol ediyoruz. Müşterileriler artık kişisel pc’lerden önce mobil cihazlardan e-postalarına giriyor, bu yüzden gönderilen maillerin bu ekranlarda nasıl göründüğünğ kontrol etmelisiniz.
-Çok iyi sekilde içeriğinizi tasarlamanız gerekiyor. E-posta iceriğinizi mobil cihazlarla uyumlu hale getirin: “responsive e-mail design”. CSS ile kolaylikla bu cihazlar için özel görünüm ayarını yapabilirsiniz. Tek bir içerik tek bir satır kodla mobil cihazlarda güzel görünümler elde edebilirsiniz.
-Landing page(iniş sayfasi) Özel olmalı, hedefe yönelik olmalı, dikkat dağıtmamalıdır.
Aşama 3; Zamanlama
-Canınız ne zaman isterse o zaman gönderim yapmayın.
-Her gurubun en yüksek mail açma oranı farklıdır.
-Listelerinizi inceleyin hangi ülkelerden hangi yerlerden üyeler var,analiz edin. (Örneğin yaşam İstanbul’da erken başlarken diğer anadolu şehirlerinde daha geç başlamakta)
-Zamanlamanın belirli bir kuralı yoktur, deneyerek mail gurubunuzun en yoğun açılma saatlerini bulun. Hafta içi sabahları 7-9 arası ile öğlen 13-14 arası en çok geri dönüş alınan zamanlardır.(Genel olarak.)
Aşama 4; Ölçümleme
-Ölçümleme yapmadan başarılı olup olmadığınızı anlayamazsınız. E-postalarınız ne zaman açılıyor, ne kadar süre açılıyor, icerikteki hangi linklere tıklanıyor gibi noktaları gözdem kaçırmamalısınız.
-A/B testleri yapın, her zaman!
Formül=> Hedef liste *email icerigi*call-to-action*zamanlama*landing page = Conversion
-Spam olarak işaretlenen ve bloklanan email sayisi %24 arttı.
-E-mail içeriği konusu ve nerden gönderildiği çok önemlidir.
-Gönderdiğiniz mail alıcı tarafından açılmıyorsa mailiniz spam mail olarak kabul edilir oysa sizin her zaman privacy inboxa düşmeniz gerekmektedir.
-E-posta servisleri artık spam daha cok geliştirdiği için buna göre mail hazırlamalısınız.ISP’ler sizi sizden daha iyi biliyor.
-İnbox’a düşen maillerin; %50’si bülten haberleri, %17’si sosyal sitelerin mailleri, %14’ü ise kendi aramızdaki yazışmalardır.
Son olarak başarılı E-posta tasarımı için sizlere tavsiyemiz; Emailcraft.com
Yoruma kapalı