
Tim Cook, Samsung’u karşısına almak istemiyor!
Apple, 2012’yi patent kavgaları ile geçirirken faaliyet gösterdiği birçok piyasada güç kaybetti.
- 14 Şubat 2013
- 0 comments
- Başlık; GuncelMobilTeknoloji
- 0
Apple’ın CEO’su Tim Cook’un zorlu 1yıldan sonra ‘aslında Samsung ile kavga etmeye en başından beri karşı olduğu’ açıklandı!
Teknoloji devi, başta Samsung olmak üzere teknoloji dünyasındaki birçok rakibi ile verdiği birçok patent kavgasından şimdiye kadar önemli bir kazanımda bulunmadı. Ağustos 2012’de, Samsung’a karşı kazanılan 1 milyar dolarlık tazminat davası Güney Koreli şirketin temyize gitmesi ile henüz sonuçlanmadı. Apple küresel alandaki birçok patent davasında istediği sonucu alamazken, akıllı telefon ve tablet piyasalarındaki performansı düşüş gösterdi.
Apple’a yakın kaynaklar, Reuters’e konuştu. Reuters, Apple CEO’su Tim Cook’un, ‘Samsung ile kavgaya girmeyi en başından beri istemediğini’ duyurdu. Tim Cook’un bu şekilde düşünmesinin en büyük sebebi, Samsung’un iPhone ve iPad için çok önemli bir parça tedarikçisi olması.
Steve Jobs’un en büyük korkusu
Steve Jobs’ın hayatta olduğu dönemde en büyük korkusu, Asya’dan çıkacak güçlü bir elektronik üreticisinin, iPhone ve iPad’e benzeyen ve Google’ın Android işletim sistemini kullanan cihazlar üretip, Apple’ın pazar payını düşürmesiydi.
Jobs, bu endişesini şu şekilde ifade etmişti: “Piyasadaki klonları önlemek için bir termo nükleer savaş.”
Apple’ın, Samsung’a açtığı ilk patent davası 2010’da gerçekleşti. Apple’ın, Samsung’un ürünlerine satış yasağı getirme olasılığı gittikçe azalıyor.
Aradan geçen iki seneyi biraz aşkın sürenin ardından, ABD’li şirketin Güney Koreli rakibinin ürünlerine satış yasağı getirme şansı her gün biraz daha da azalıyor. Apple’ın altı ay önce kazandığı ve yasal süreci devam eden 1 milyar dolarlık dava da henüz uygulamada bir değişiklik yaratmadı.
Apple, Samsung ile ilişkilerine nasıl bir boyut kazandıracak?
Apple, davaları kaybederken akıllı telefon piyasasında da düşüş gösterdi. Samsung ise bir o kadar güçlendi. Apple’ın 2013’te Samsung’a olan bakış açısını değiştirip değiştirmeyeceği ise merak ediliyor. Steve Jobs, karşılaştıkları sıkıntıyı termo nükleer savaş ile aşacakları yorumunu yapmış olsa da, Tim Cook’un ‘Samsung’u dava etmeye en başından beri karşı olduğu’ açıklandı. Cook, Samsung çok önemli bir tedarikçi olduğu için ilişkinin bozulmasını istemiyordu. Başarılı Güney Koreli şirketin, geçtiğimiz yıl Apple’a sattığı parçaların fiyatı, 8 milyar dolar civarındaydı.
Geçtiğimiz ayApple’ın operasyon müdürü Jeff Williams, Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘Samsung’un çok önemli partner olduğunu ancak tedarik alanında bu ilişkinin çürümeye başladığını’ duyurdu. Yasal savaşların durulmaya başlaması ile birlikte Samsung ve Apple’ın güçlenen Nokia, BlackBerry ve Microsoft gibi yeni rakiplere karşı güçlerini yeniden birleştirmesi de mümkün olabilir.
Apple, 1990’larda yaşadığı bir mücadelenin benzerine bu kez stratejik bir şekilde yaklaşabilir. Apple, Microsoft’un Windows işletim sistemi ile Mac bilgisayarlarını tehdit ettiğini iddia ederek büyük yazılım şirketine savaş açmıştı. Apple, bu mücadeleyi kaybetmişti. Steve Jobs’un 1996’da şirkete geri dönmesi ile yok olmaktan kurtulmuştu. 1990’ların sonları için bir başka örnek verecek olursak: Netscape Microsoft’un Internet Explorer tarayıcısına savaş açtı ve mücadeleyi kaybetti. Netscape, oldukça düşük fiyata satılarak yok oldu.
Apple ve Samsung, bugün çok tabakalı bir rekabet ortamında hem rakip hem ortak olarak olarak bulunuyorlar. Nokia, BlackBerry, Sony, HTC ve Google bile, başta Apple’ın pay oranından kapmak için mücadele ediyorlar.
Apple ve Samsung nasıl çalışmaya başladılar?
Samsung ve Apple’ın ticari ilişkileri, 2005 yılında Apple’ın güvenilir bir flash bellek tedarikçi ihtiyacı ile başladı. Apple, büyük kar sağlayan iPod modelleri için yüksek kapasiteli flash bellek çipleri istiyordu. Apple, 2005 yılında, flash bellek piyasasının çok düzensiz olduğu ve verdiği fiyatta sabit kalacak bir üreticinin zor bulunduğu bir ortamda arayışlarına başladı. ABD’li teknoloji devi, Flash bellek piyasasının %50’sini elinde bulunduran Samsung’u seçti.
Steve Jobs o dönem, “Flash belleği kim kontrol ederse tüketici elektronikleri piyasasındaki alanı da kontrol eder’ uyarısında bulunmuştu. iPod için flash belleğinde elde edilen başarı, zamanla Samsung’u iPhone ve iPad için tedarikçi konumuna getirdi.
Samsung, Apple’ın başarısında yeniden çok önemli bir rol oynayabilir. Nokia’nın eski danışmanı Horace Dediu, iki şirket için “Samsung’un Apple ile tedarikçi ilişkisi bulundurması, her iki şirket için piyasanın trendlerini yakalamayı sağladı… Sermayeyi nerede kullanacağınızı biliyorsanız, sahip olduğunu iş ilişkisinden fayda sağlamanız gerekir.” şeklinde konuştu.
Yoruma kapalı